tirsdag 15. juni 2010

Seier over synd

For tida studerer jeg Romerbrevet. Da ble jeg minnet på en kristen klassiker: «Det normale kristenliv» av Watchman Nee. Boka er en gjennomgang av de åtte første kapitlene i Romerbrevet. Et hovedpoeng i boka er at det normale livet for en kristen, det er å leve slik Jesus beskriver en disippel i Bergprekenen. Nee sitt forfatterskap er noe jeg absolutt anbefaler bloggens lesere.

Dette fikk meg til å tenke på en ting: Når hørte jeg sist en preken om det å seire over synd? Da tenker jeg på hvordan kan vi vinne over fristelser vi blir plaget av, og avhengigheter vi måtte være bundet av. Det er faktisk ganske lenge siden jeg hørte en slik preken!

Hva kommer det av? Skyldes det at norske kristne stort sett lever i seier over synd og derfor ikke trenger noen undervisning om temaet? Eller er det tvert i mot – at man lever i synd - og trives med det? Eller kanskje det skyldes at man har resignert og tenker at det er umulig å vinne seier? I dag finnes det en fjerde mulighet for norske kristne - og det er å si at vi ikke en gang skal prøve å vinne seier over synden, for det må vi overlate til Gud…

Bibelen viser oss at vi kan vinne seier over alle slags fristelser vi måtte møte. Jeg tror ikke vi blir fullkomne før Jesu gjenkomst, men det er ingen unnskyldning for ikke å prøve. Jesus sa jo at vi skulle være fullkomne, slik vår Far er det (Matt 5,48). Her snakker ikke Jesus om en eller annen «åndelig» fullkommenhet, men helt praktisk om å elske våre motstandere. Noen ganger kan det være vanskelig å elske de mest ufordragelige personer – vi blir med andre ord fristet til å la være å elske. Men Jesus viser oss at Han kan hjelpe oss med å elske selv om vi ikke «føler» for det. Vi kan altså vinne seier over fristelsen til ikke å elske. Det samme prinsippet gjelder for enhver fristelse og synd vi møter: Jesus kan hjelpe oss til å vinne seier over enhver slik ting her i livet.

Målet mitt er å leve slik at jeg kan si som Paulus: «Jeg vet ikke om noe galt jeg har gjort» (1Kor 4,4). Paulus visste selvfølgelig om at han hadde gjort gale ting tidligere i livet. Bl.a. hadde han jo vært med på å drepe Stefanus. Men da han skrev brevet til Korint, tror jeg faktisk han levde i seier over alle de synder han kjente til i sitt eget liv. Det betyr ikke at Paulus var syndfri, men at han levde i seier over sine kjente synder. Er ikke dette noe som burde undervises og snakkes om i menighetene, da?

22 kommentarer:

Anonym sa...

Hei
Er du medlem av dkm? eller Smiths Venner som det ofte kalles?

Eskil sa...

Nei, det er jeg ikke. Hva fikk deg til å lure på det? Er du selv medlem der?

Anonym sa...

Bare siden du kommenterer "seier over synd". Meg bekjent er de det eneste trosamfunnet som forkynner seier over synd...

Tommy sa...

Hei.
Anbefaler deg å se på siden: http://brunstad.org

Tror du vil finne mange likesinnede der.

Anonym sa...

Jeg anbefaler også http://brunstad.org
på det sterkeste.

Den siden har gjort meg lykkelig :)

Eskil sa...

Tja, jeg tror ikke det er en side som jeg ville anbefale. Men jeg tar gjerne en prat med noen av dere som anbefaler den. Ta kontakt om det er av interesse!

Anonym sa...

Er det lov til å spørre om hva det er ved den siden som gjør at du ikke vil anbefale den..? :)Synes den er ganske interessant! -og har mange av de samme tankene som dette innlegget..

Unknown sa...

Selvfølgelig er det lov å spørre om det! Jeg skal til og med forsøke å svare helt kort. En lengre forklaring får vi eventuelt ta ansikt til ansikt. Hovedgrunnen til at jeg ikke anbefaler den er at jeg er skeptisk til bevegelser som har et selvbilde om at de har forstått åndelige sammenhenger bedre enn nesten alle andre. Mitt inntrykk er at bevegelsen som står bak den nevnte siden har et slikt bilde.

En tidligere kommentar i denne tråden sier: ”meg bekjent er de det eneste trossamfunnet som forkynner seier over synd...” Jeg vet ikke om det var du som skrev det, eller om det var en annen Anonym. Men det signaliserer dessverre at vedkommende som skrev det har liten oversikt over hva som undervises i andre trossamfunn (enn sitt eget?). F.eks. er vel innlegget mitt ganske tradisjonell metodistisk teologi – noe som også har påvirket andre bevegelser som har sprunget ut av metodismen. (For ordens skyld så er jeg ikke metodist).

Men jeg kan jo ta feil om siden du henviser til. Jeg er åpen for å bli korrigert på mine fordommer og/eller manglende kunnskaper.

Tomas sa...

Mulig at det er litt innsnevret innsikt - som du kaller det - å påstå at BKM er de eneste som forkynner seier over synd. På den andre siden, så kjenner jeg ikke til noen andre som forkynner akkurat dette evangeliet, at det er mulig å leve fullkomment etter det lyset man har fått av Gud. Med andre ord som Paulus sa, å leve i seier over alt som man forstår er synd.
Det var et interessant innlegg, så jeg skal ta meg tid til å lese litt mer av bloggen din :)

Anonym sa...

Brunstad.org samler jo kristne med det livssyn at man nettopp kan få seier over synd :)

Anonym sa...

smiths venner er vel ikke de eneste som forkynner seier over synd? Det gjør adventistene også.

Eskil sa...

Metodister forkynner også seier over synd. Dette er et av poengene mine i et tidligere svar i denne tråden når jeg skrev: «Men det signaliserer dessverre at vedkommende som skrev det har liten oversikt over hva som undervises i andre trossamfunn (enn sitt eget?).»

Mange vil bli positivt overrasket hvis de tok seg tid til å komme andre kristne trossamfunn i møte med et åpent sinn. Vi har mer felles enn man ofte tenker seg!

Anonym sa...

Tror de at det ikke er noen frelse utenom deres gruppe? Definitivt ikke. Tror de at de som har vært medlemmer av gruppen, men av en eller annen grunn har forlatt gruppen, har forspilt sin frelse? Jeg har ikke funnet noen beviser på at det er sant.[12] – Lowell D. Streiker, Ph.D.

Eskil sa...

Dette ble litt forvirrende: Hvem er "de" som du snakker om her? "Smiths venner"? Det er vel den bevegalsen Streiker har skrevet en avhandlingen om så vidt jeg husker.

Men jeg har da aldri sagt at de lærer dette? Hvor har du det fra? Eller kanskje jeg misforstår innlegget ditt...

Anonym sa...

Smiths Venner ja. Jeg fikk inntrykk av at du hadde andre tanker enn dette. Forstår slik at du har mye kunnskap om Bibelen, men kunnskapen oppblåser hvis den ikke er kombinert med kjærlighet. Dette har jeg opplevd selv. Men kunnskap kombinert med kjærlighet gir visdom. Jeg vet ikke om du har kjærlighet til sannheten, men jeg skjønner at du er interessert i Guds ord.

Eskil sa...

Ja da jeg er interessert i Guds ord - og i kirkehistorie inklusive konfesjonskunnskap. Hvor mye kjærlighet jeg har, får vel noen andre bedømme.

Jeg kjenner ikke så veldig godt til Smiths venner, men jeg har i hvert fall lest en god del av Streiker sin bok. Det er en bok alle som mener noe om Smiths venner burde ta seg tid til å lese. Så det at jeg ikke anbefaler Smiths venner – betyr ikke at jeg advarer mot dem. Ofte er det vel slik at det foregår mer positivt i andre sammenhenger enn vi selv er klar over. Jeg er derfor forsiktig med ”å avskrive” menigheter jeg ikke har førstehånds kjennskap til.

Ut fra det lille jeg vet, så vil jeg tro at Smiths venner har hentet mye inspirasjon fra 1800-tallets hellighetsbevegelser. Dette bygger jeg bl.a. på deres undersvining om seier over synd, og de kommentarene som er lagt inn på bloggen min. Vet du noe om dette? Hvilke eksterne bevegelser og/eller predikanter har hatt stor innflytelse hos Vennene? Da tenker jeg særlig på i bevegelsens tidlige år.

Anonym sa...

Det har vel egentlig ikke så veldig stor betydning hva de forskjellige kristne retningene tror på. Bruker vi bibelen som referanse, noe jeg sterkt anbefaler, omtaler Paulus menigheten som alle de menneskene som gjør Guds vilje. Han kaller menigheten for Kristi legeme; altså menneskene som gjør hans gjerninger.
Det har aldri vært, og kommer aldri til å bli sånn, at alle de som er medlem av en spesifikk menighet "kommer til himmelen" og alle i andre kirkesamfunn har tolket "feil" og havner nedenunder.

Det er meningen at vi skal være fri fra menneskers meninger, slik at man uavbrutt kan tjene Guds vilje. Da først kommer man inn i Guds Menighet, Kristi legeme - Ikke "Smiths Venner", Pinsevennene eller metodistkirken.

Gunilla sa...

http://29210.vgb.no/2008/02/13/et-liv-i-seier/ - videre inn på http://www.brunstad.org/no/seier-over-synd :) fantastisk hva man kan få ut av dette!

Eskil sa...

Gunilla: De linkene er ganske interessante. Men jeg synes kanskje «fantastisk» er å overdrive. Dette er jo relativt standard hellighetsforkynnelse. Har du f.eks. lest noen av bøkene til Watchman Nee? Hans bok «The relaese of the Spirit» er en av de mest interessante bøker om hellighet jeg har lest. En nyere bok er Dallas Willard «The divine conspiracy». Av bøker på norsk er Richard Fosters «Veier til glede» en god bok som berører temaet.

Anne sa...

Ja, det burde forkynnes mer om seier over synd, det er jo det som er hele poenget med bibelen, hele troen! Det er jo sånn man blir lykkelig!

Anonym sa...

Ja, det burde forkynnes mer om seier over synd, det er jo nettopp det som er poenget med bibelen, med hele troen! Det er jo det som gjør et liv fullkomment. For hver gang man klarer å stå imot en fristelse blir man sterkere for hver gang, til slutt blir du så sterk og hard at satan ikke trenger på deg mer!
- Jente 16 år

Anonym sa...

Du skriver at du ikke tror vi kan bli fullkomne før Jesu gjenkomst, men ble ikke Jesus fullkommen på Golgata-kors? Dermed kan vi bli fullkomne som vår Mester her på jorden. Jeg er selv i "smiths venner", som dere kaller det. Vi tilhører ikke en religion, men har en levende tro og personlig forbindelse med Gud. Full seier kan en få her på jorden.