lørdag 6. oktober 2007

Menighetens grunvoll

Bibelen snakker mye om at vi har behov for å ha en solid grunnvoll. Men hva er egentlig en solid grunnvoll? For det første betyr det at hver enkelt kristen må få en sterk grunnvoll å bygge livet sitt på. Denne grunnvollen er det verk Jesus har gjort, og den enkeltes respons på dette verket av Gud (1Kor 3,9-13 +Heb 6,1-2).

Men også lokale menigheter må ha en god grunnvoll. Denne grunnvollen bør etter min mening legges av apostler og profeter: ”Dere er bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, men hjørnesteinen er Kristus Jesus selv”. (Ef 2,20)

Hva slags grunnvoll vil en apostel legge da? Jeg tror Misjonsbefalingen er selve arbeidsbeskrivelsen for enhver apostel (Matt 28,18-20): Sørg for å forkynne på en slik måte at mennesker som tar i mot blir en del av et lokalt fellesskap - og at de blir disipler som når ut til andre mennesker og gjør dem til disipler. Grunnvollen i en menighet består altså av felleskap, disippelskap og evangelisering. Dette trenger ikke være en tradisjonell form for evangelisering, men det betyr at man faktisk vinner nye mennesker for Gud

Noen tenker at når de starter en ny menighet, så skal de først lage en solid grunnvoll, og deretter skal de nå ut. Da tenker man på at de som allerede er i menigheten først må få en grunnleggende forståelse av ting og/eller få ryddet opp en del ting i livet sitt – deretter kan man begynne å nå ut. Slik tenker kanskje hyrder, lærere eller profeter, men slik tenker ikke apostler! Man skal ikke lese mye i Apostelgjerningene før man forstår at apostler grunnlegger forsamlinger som når ut med evangeliet fra første dag. De første apostlene grunnla slett ikke problemfrie menigheter, men de grunnla menigheter som nådde ut! (Apg 6,7 +16,5 +19,10 1Tess 1,8 + Rom 1,8)

Dette betyr selvfølgelig ikke at det er uvesentlig hvordan menigheten fungerer innad. Slett ikke! Men man kan ikke vente med å nå ut til man har fått ordnet opp internt først. Det går ikke an først å legge grunnvollen, for deretter nå ut. For det å nå ut er i seg sjøl en vesentlig del av selve grunnvollen i menigheten. Med andre ord: Hvis en menighet ikke når ut, så beviser det at grunnvollen er mangelfull. Man kan ikke ha en menighet som har en solid grunnvoll, hvis den ikke når ut! Det å nå nye mennesker med evangeliet må være en del av arvestoffet (DNA) i en lokal menighet. Du kan ikke vente med å få på plass arvestoffet til barnet er blitt 2-3 år gammel. Det rette DNA må på plass fra unnfangelsen av!

Derfor lengter jeg ikke først og fremst etter menigheter som fungerer godt internt. Jeg lengter etter menigheter som først og fremst når ut til nye mennesker, samtidig som de som allerede er i menigheten mer og mer lærer å holde alt det Jesus har befalt oss.

4 kommentarer:

Frank Fotland sa...

Jeg har lest gjennom bloggen din og synes det er veldig interessant at dere startet med en gruppe som samlet seg hjemme hos dere. Skulle gjerne høre mer om det

Eskil sa...

Hyggelig å få hilsen på bloggen. Jeg vet jo ikke helt hva du vil vite mer om, men her er menighetens historie i korthet:

Vinteren 2000 åpnet vi hjemmet vårt for noen unge mennesker i slutten av tenårene/begynnelsen av 20-åra. De begynte å ta med seg venner – både kristne og ikke-kristne. Snart hadde vi to bibelgrupper som møttes forskjellige dager i uka. For å sveise disse to gruppene sammen begynte vi ha noen felles hageselskaper, samt én gang i måneden et slags ”møte” under arbeidstittelen ”Kraftverket”.

I utgangspunktet hadde vi ikke planer om at dette skule bli en egen menighet. Men gjennom diverse hendelser ble det klart for oss at vi burde lage en menighet ut av gjengen. Etter en stund begynte vi å ha faste samlinger hjemme i stua vår annenhver søndag. En tid etter det igjen, følte vi behovet for å være litt mer tilgjengelig for folk som ikke kjente oss så godt. Derfor leide vi oss et rom i en næringspark i Askim. Der delte vi fellesarealene bl.a. med et treningsstudio og en danseskole/aerobics studio. Det lokalet har vi leid helt fram til i dag. Men 4. november flytter vi til en annen næringspark i Askim

Selv om vi har hatt offentlige søndagsmøter og arrangert temmelig mange konserter og den slags, så er vi fortsatt i stor grad en menighet som er basert i hjemmene. Da tenker jeg ikke først og fremst på husgrupper (som vi som regel har hatt 2-3 stykker av), men på at mye av menighetslivet dreier seg rundt et antall åpne hjem. Så selv om vi nå er for mange til å samles alle sammen i ett hjem, så har vi fortsatt en ”smak av husmenighet” i det vi gjør.

Helt siden vi startet menigheten har det vært viktig for meg å ha som mål å trene nye ledere. Dette har tatt lenger tid enn jeg ville trodd. Men i november så overlater jeg hele ledelsen av menigheten til yngre krefter. Jeg kommer fortsatt til å være medlem og ha Kraftverket som hjemmemenighet. Men jeg kommer til å bruke mer tid på prosjekter utenfor Askim, samt enda mer fokus på å trene opp nye ledere.

Hele tiden mens vi har bygd opp menigheten har jeg underholdt meg selv økonomisk. Framover vil vi ansette en eller to av de yngre (enn meg)lederne på deltid. Dette for å kunne investere i videre vekst ved å nå flere mennesker. Men jeg mener at det normale er å ha ulønnede ledere i en menighet.

Håper dette svarte på noen av spørsmålene dine. Men ikke nøl med å spørre mer: Du kan gjerne sende meg en mail (eskil@spray.no) eller stille flere spørsmål her på bloggen. Dessuten er jeg alltid åpen for en kopp kaffe og en prat 

Frank Fotland sa...

Hei Eskil!
Det tok litt tid før jeg fant igjen bloggen din. Fant den først da du skrev på Are Karlsen sin blogg.

Takk for oversikten over hvordan dere kom igang med menigheten.

Hadde vært veldig hyggelig med en kopp kaffe og en prat.

Mitt telefonnummer er: 90269515

Eskil sa...

Jeg tar kontakt. Når noen lokker med både å prate menighet OG en kopp kaffe, så er jeg ikke vanskelig å be!