onsdag 31. desember 2008

Budsjettere tida si

Midt i en finanskrise, så blir flere folk oppmerksomme på at de må planlegge hvordan de skal disponere pengene sine. Hvis man ikke vet om man har nok penger, så må man lage et budsjett. Først prioriterer man de grunnleggende behovene: Mat, klær, bosted, strøm. Bare hvis man har penger til overs etter at den type regninger er betalt, så kan man bruke penger på ferier og underholdning. Derfor er det mange som ser nytten av å lage et budsjett, som viser hvor mye penger man regner med å få inn – og hvordan pengene bør prioriteres. Mange lager også et enkelt regnskap som viser hva man bruker pengene på. Dette er gode vaner å ha.

Det undrer meg imidlertid litt at så få mennesker gjør det samme med tida si. Tid er jo på mange måter en enda knappere ressurs enn penger for mange av oss. Det burde derfor være enda viktigere å ha et ”budsjett” for tida man har til rådighet. Paulus sier at vi bør kjøpe den rette tid (Kol 4,5). Den eneste måten vi kan ”kjøpe” tid er ved å omprioritere den tida vi har til rådighet. Ingen kan kjøpe seg en ekstra ukedag. Vi kan for eksempel få mer tid til å studere Guds ord bare hvis vi bestemmer oss for å bruke mindre tid på noe annet. I ”verste” fall må vi stå opp en time tidligere i helga – og på den måten bytte ”sovetid” med ”bibeltid”.

Man kan selvfølgelig gå helt i den andre grøfta, slik at all tid blir planlagt i detalj. Det er slett ikke det jeg oppfordrer til! Men for svært mange nordmenn så er problemet det motsatte: De spør seg: ”Hvor ble det av tida?” Hvis du ikke vet hvor tida di blir av, så er det på tide å føre et tidsregnskap og lage et tidsbudsjett. Kanskje det er en god idé for det nye året?

2 kommentarer:

Ruth Kristin Heggernes sa...

Hei!

Jeg søkte på ordet "tidsbudsjett" og havna etter hvert på sida di. Dette innlegget ditt om å lage et tidsbudsjett syns jeg var veldig bra, og jeg tror også det er veldig lurt å lage et tidsbudsjett, særlig for de som innser at tida er en gave fra Gud og som ønsker å bruke tida si til å tjene Guds hensikt.

Jeg har de siste dagene begynt å tenke på og forberede meg til å lage et godt gjennomtenkt tidsbudsjett. Jeg holder nemlig på å lese ei bok kalt "Ordering Your Private World", av Gordon MacDonald, der det blant annet står om å lage tidsbudsjett. Man blir i boka anbefalt å dele opp tida i de tinga man MÅ bruke tid på (det nødvendige) og i de tinga man ØNSKER å bruke tid på. Et slikt tidsbudsjett er jeg i prosessen med å lage. Jeg ønsker å leve et liv med orden, der jeg også har orden på tida mi, og jeg har gjennom den nevnte boka fått gode tips til akkurat dette. Jeg kan absolutt anbefale boka for deg.

Uansett syns jeg ut fra de to artiklene jeg nå har lest fra sida di at du skriver gode, interessante tekster - med viktige tema. Fortsett det gode arbeidet ditt! Du hjelper andre å bli oppmerksomme på viktige tema og gir andre inspirasjon og oppmuntring ved det du skriver, tror jeg. Stå på videre!

Vær velsigna!

Eskil sa...

Bra tips om bok. Jeg kjenner ikke til den fra før. For noen år siden kom det ut en bok av Sally McClung på norsk om dette temaet. Den heter «Hvordan skal jeg få tid?». Dessuten er det mye å lære på dette området fra forretningslivet. Ledere der er jo nødt til å bli flinke til å prioritere tida si. En klassiker er Alec Mackenzie sin bok «Tidsfellen». Men det finnes andre god bøker også.

PS. Hyggelig at du liker bloggen min! Det er en god del folk som leser den, men ikke så mange som legger igjen kommentar. Så det er alltid hyggelig når noen tar seg tid til å komme med en tilbakemelding.