torsdag 14. februar 2008

Studere Bibelen

Ann Kristin ville gjerne at jeg skulle skrive noe om å studere Bibelen. Det er selvfølgelig en god ide. For jeg tror ikke hun er den eneste som sliter med å komme litt dypere inn i Bibelen. Nå snakker vi ikke om å lese Bibelen regelmessig for å få inspirasjon. Det bør man alltid gjøre. Men etter hvert så ønsker mange å komme litt dypere inn i stoffet og se de store linjene i Skriften. For å få til dette, må man studere Bibelen litt mer strukturert enn bare å lese litt her og litt der. Det finnes ingen kjapp måte å bli kjent med Bibelen, men tålmodig arbeid bærer frukt på lang sikt.

Mange begynner med å studere en hel bok. Men det er omfattende og tidkrevende. Det er lett å miste motet hvis man gir seg ut på for omfattende studier. Det er bedre å ta mindre biter til å begynne med. Når man har ”fordøyd” én bit på en vellykket måte, så får man lyst på en til. Jeg mener derfor det er lettere å komme skikkelig i gang hvis man i stedet begynner med å studere ord som brukes i Bibelen. Finn alle steder hvor et bestemt ord er brukt, og gjør så et studium av dette. Et bra sted å starte er å se på uttrykket ”evangeliet om”. Slå opp alle steder hvor disse to ordene er brukt i sammenheng. Hva sier det om evangeliet? Når det er gjort kan man gå videre med å studere alle varianter av ordet evangelium (evangeliet, evangelist, osv...). Det finnes flere hundre slike ord som man med fordel kan studere. En databibel er uunnværlig hjelp til dette. Har du det ikke på egen PC, så bruk www.bibel.no

Samme metode kan brukes ved å studere personer. Dette gir kanskje ikke direkte ”avkastning” med en gang. Men gjennom et slikt studium får man et godt overblikk over sammenhengen mellom ulike deler av Bibelen. Start med døperen Johannes: Hva gjorde han? Hva forkynte han? Hvilke ting var profetert om ham? Deretter kan man se på andre personer i NT slik som Maria (Jesu mor), Peter, Apostelen Johannes, Barnabas eller Timoteus. Å studere livet til Paulus (og Jesus!) er selvfølgelig også nyttig, men er mer omfattende.

Steder kan også være nyttige å studere: Finn alle steder i provinsen Makedonia som nevnes og alle hendelser som beskrives. Gjennom det vil du forstå mer av bakgrunnen for brevene til Paulus. På samme måte kan man i NT studere Jerusalem, Cæsarea, Antiokia, Akaia, osv.

Å studere bok for bok er selvfølgelig også nyttig. Kanskje jeg skriver mer om det seinere. Et lite tips til slutt: Ta vare på det du studerer. Skriv det ned og sett det i en ringperm. Det vil bli en veldig god referanse når du senere studerer et annet tema i Bibelen, og plutselig oppdager at ”dette henger jo sammen med det jeg studerte tidligere en gang...”

2 kommentarer:

Ann Kristin Torsøe sa...

Så lurt det her var. Jeg har faktisk aldri tenkt på å studere et ord før. Det skal jeg prøve. flaks at jeg har vinterferie nå, med masse ledig tid =) Takk, Eskil.

Eskil sa...

Lykke til med studiene!

Som lovsangsleder kan du jo velge relevante ord for tjenesten din, slik som: lovsynge, lovsang, danse, trone, harpe, trompet, osv. Men kanskje det er helt andre ting som er mer spennende?

PS. Bruk wild-card: Hvis du skal studere "danse", så vil "dans*" gi deg dans, danse, danser, osv