tirsdag 4. mars 2008

De åndelige disipliner

Paulus sier at dårlig selskap ødelegger gode vaner (1Kor 15,33). Dermed sier han jo samtidig at det finnes noe slikt som ”gode vaner”. Regelmessig trening og sunt kosthold er eksempler på slike ”gode vaner”. Jo mer jeg jobber med unge og ferske kristne, jo mer overbevist blir jeg om at det er nyttig også å utvikle gode åndelige vaner, i tillegg til vaner som går på livsstil og helse. En av Åndens frukter er jo nettopp selvbeherskelse (Gal 5,23).

Gjennom kirkehistorien er det å utvikle slike gode åndelige vaner som regel blitt kalt for ”åndelige disipliner”. Det finnes flere ulike definisjoner av hvilke åndelige disipliner som er viktige. Men noen av dem er felles for alle, slik som bønn og tjeneste for andre.

Richard Foster nevner 12 slike åndelige disipliner i sin bok ”Veier til glede”: Meditasjon, bønn, faste, studier, enkelhet, tilbaketrukkethet, underordning, tjeneste, skriftemål, gudstjenester, ledelse og fest.

Noen vil kanskje legge til noe, og noen vil trekke fra noe fra denne lista. Jeg tror da heller ikke poenget er å lage en liste over ting vi ”bør” gjøre, men at vi kan lære av de som har gått foran oss. Jeg tror at en menighet hvor folk er opptatt av bønn, tjeneste, studier, osv vil være en menighet som står støtt gjennom både medgang og motgang

Husk bare at dette ikke noe vi gjøre for at Gud skal bli tilfreds, men noe vi får lyst til gjøre fordi vi forstår at det er et tilbud fra Gud, som kan føre oss dypere inn i vår vandring med Gud.

1 kommentar:

HildeMerete sa...

Det er så bra det du skriver. Men er litt kort...:) mer mer ;)