søndag 23. mars 2008

Å grunne på Guds ord

En av de klassiske kristne åndelige disipliner er meditasjon. I dag forbindes dette ofte med østlige religioner, men kristen meditasjon er nesten det motsatte av dette. I østlige religioner er målet gjerne å tømmes for vår egen personlighet, slik at vi kan ”gå opp i verdensaltet”. Kristen meditasjon har derimot som mål at vår personlighet skal fylles opp av Guds tanker. Målet er at Guds ord skal få rikelig plass i oss og blant oss (Kol 3,16) slik at vi kontinuerlig grunner på Guds ord. Hvis Guds ord stadig får forme tankene våre, så vil vi bli ledet inn i en livsstil som kjennetegnes av Guds velsignelse (Salme 1,1-3).

Livet vårt kan også leves i kontinuerlig bønn til Gud (1Tess 5,17 + Ef 6,18). Men i dagens samfunn bombarderes vi formelig med inntrykk fra alle kanter. Den typiske norske ungdom leser i dag lekser med både musikken og TV-en slått på, samtidig som man er logget på msn og stadig blir avbrutt av sms-er fra venner. Da kan vi trygt si at budskapet i skolebøkene må kjempe om oppmerksomheten! Men slik er det vel for oss alle i større eller mindre grad? Vi lar alle slags inntrykk flomme inn over oss. Da er det ikke rart hvis vi føler at det er vrient å høre Guds stemme midt i all ”støyen”

Mer enn noen gang er det derfor viktig å lære seg å bli stille. Ja, dette er noe du kan lære! Det er her den kristne ”meditasjonen” kommer inn. For å komme inn i en livsstil hvor man hører Guds stemme gjennom hele døgnet, så er det viktig å rydde plass i livsrytmen din for å simpelthen bli stille framfor Gud (Sal 37,7 +62,6 Hab 2,20). Du setter altså av litt tid for å roe deg ned framfor Gud. Finn et egnet sted og tidspunkt for å være stille. Selv 10 minutter daglig vil skape stor forandring hvis du ikke har gjort dette tidligere. Etter 10 minutter meditasjon kan du eventuelt gå videre til forbønn eller bibelstudier eller noe annet.

Meditasjon skiller seg fra studier ved at man ikke først og fremst er ute etter forståelse, men etter innlevelse. Les en historie fra evangeliene og prøv å sette deg inn i hvordan det opplevdes å være til stede. Prøv for eksempel å se deg selv som Marta i historien om Jesus, Maria og Marta. Eller at du er Peter som vurderer å gå en tur på vannet. Be Gud om å vise deg hvordan dette var. De tankene du får skal selvfølgelig ikke brukes til å forme teologien din! Men du vil bli overrasket over hvordan bibelhistorier på denne måten blir levende på en ny måte.

Målet med meditasjon er heller ikke å lese mye. Det er bedre å lese korte stykker og virkelig få tid til å la dette påvirke deg. Noen anbefaler faktisk at man mediterer på den samme historien hver dag i en hel uke. En annen ide er å meditere seg gjennom Fadervår med en bønn pr dag: ”Far, du som er i himmelen” har mer enn nok i seg til å tenke på i 10 minutter. Neste dag kan du konsentrere deg om ”La ditt navn holdes hellig”, osv.

Det finnes både gode teknikker å lære og en del bra bøker om emnet. En av klassikerne om emnet er Madame Guyons bok: Experience the depths of Jesus Christ. I det hele er det greit å vise en viss forsiktighet, særlig hvis du tidligere har vært involvert i former for østlig meditasjon. For målet er som sagt ikke meditasjonen i seg selv, men å roe seg ned slik at Guds ord og bønn etter hvert blir en kontinuerlig del av livet ditt. Ikke alle kristne bøker om emnet er like bibelske heller. Men brukt på rett måte er dette en av de åndelige disipliner som har vært høyest skattet gjennom hele kirkehistorien.

1 kommentar:

Bjørn Olav sa...

Det er ingen tvil om at mange kristne i Norge trenger å finne tilbake til det vi brukte å kalle "en stille stund". Jeg har sett dette behovet i mange år, og bruker å fokusere på dette i de seminarene/retreatene jeg holder. Dette beehovet førte også til at jeg har skrevet to bøker om det.

Boken du refererer til har jeg hatt stor glede av selv. For de som trenger hjelp til sin daglige bibellesning vil jeg gjerne anbefale Logos, som utgis av Bibelleseringen i Norge.

Se www.bibelleseringen.no