onsdag 2. januar 2013

Kom og spis frokost!

Det finnes et sitat fra Jesus som mange av oss liker å høre. Men de færreste av oss vet nok at det er et Jesussitat. Jeg tenker på det Jesus sa til disiplene sine: «Kom og spis frokost!» (Joh 21,12). Hvem av oss liker vel ikke å høre et slikt utsagn!
 
Dessverre har Bibelselskapet valgt å oversette dette med det mye tammere «kom og få mat». Ordet som er brukt i grunnteksten ἀριστάω (aristaå) kan riktignok bety både å spise frokost eller spise et måltid rent generelt. Men i sammenhengen er det tydelig at det er frokost det er snakk om: Å spise frokost er nemlig den betydningen av ἀριστάω som føres opp først i den greske ordboka (BAGD). Dessuten har disiplene vært ute og fisket hele natta og det sies klart at dette skjedde om morgenen (21,4). Det er derfor mest presist å oversette dette med «kom og spis frokost».
 
I vår iver etter å forstå hver minste detalj i et bibelvers, kan vi gå glipp av stemningen som formidles av helheten i en fortelling. Hvis vi tar oss tid til å smake på denne fortellingen, så synes jeg det gir en herlig dagligdags tone. Historien i Joh 21,1-11 forteller om Jesus som tenner et bål, så ber han Peter hente noen fisker i båten, og til slutt roper han til sine venner: Nå er frokosten klar! Hadde dette skjedd i dag er jeg sikker på at Jesus også hadde satt på kaffen før han ropte.
 
Jeg har hørt en del prekener ut fra andre Jesussitater i Johannesevangeliet, slik som «jeg er veien, sannheten og livet» og «jeg er den gode hyrde». Men jeg kan i farten ikke huske noen prekener som har tatt utgangspunkt i dette Jesussitatet: «Kom og spis frokost!»

1 kommentar:

Mizi Margueron sa...

Gode ​​dagers venner, jeg heter Kristin Rønning Antonsen fra Trondheim, Norge, jeg er lege lege av yrke, 47 år gammel. Les mitt sanne livs vitnesbyrd. Jeg har en positiv intensjon om at denne informasjonen vil hjelpe noen som leser denne artikkelen akkurat nå til å gjenopprette ødelagte ekteskap og gjenopprette tapt kjærlighetsforhold i løpet av to dager. Etter å ha vært i forhold til Grønseth i årevis, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å få ham tilbake til å elske meg, men alt jeg gjorde var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har til ham, jeg spurte ham med alt jeg har, jeg ga løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt for kollegaen på jobben, og hun foreslo at jeg heller ville kontakte en kjærlighets spellcaster som kunne hjelpe meg med å stave det tilbake, men jeg er den typen personer som aldri trodde at kjærlighetsforestillingen eksisterte eller fungerte, jeg hadde ikke noe valg men for å prøve det, sendte jeg e-post til spellcaster-kanalen, og han fortalte meg at det ikke var noe problem at alt skulle gå bra før tre dager, at eksen min vil komme tilbake til meg før tre dager, han kastet Love spell-delen i luften og overraskende den andre dagen var det rundt kl. Min eks-kjærestepartner ringte meg på mobiltelefonen min, jeg var så overrasket over at jeg svarte på telefonsamtalen, og alt han sa var at han var så lei for alt som skjedde at han ville at jeg skulle komme tilbake til ham, at han elsker meg så mye . Jeg var så lykkelig og det var slik vi begynte å bo sammen lykkelig. Slik kan du nå ham hvis du trenger hjelp doctorigbinovia93@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836 ta ting for gitt og det vil ta fra deg .....